20 maig Què passa amb un terra de fusta durant els mesos d’estiu?
Com ja hem explicat en múltiples ocasions, la fusta i els seus derivats són productes higroscòpics subjectes a modificacions dimensionals en funció de les condicions ambientals, fonamentalment la humitat ambiental. És a dir la fusta contreu i dilata en funció de la humitat que intercanvia amb l’ambient. Sembla clar per tant que les condicions climatològiques de cada estació de l’any influiran de manera directa en el comportament dels nostres sòls de fusta.
Què succeeix amb un terra de fusta durant els mesos d’estiu?
Perquè el comportament de la fusta és igual al d’una esponja, quan les cèl·lules de la fusta contenen una major quantitat d’aigua la fusta “inflarà”, mentre que durant els mesos secs i calorosos de l’estiu (especialment en les zones centrals i més extremes de la península), “minvarà” és a dir es contraurà. Les conseqüències més comunes d’aquest comportament són que les juntes se separaran i, sobretot en el cas de la fusta massissa, podran aparèixer clivelles (esquerdes) en el paviment o alguns efectes una mica més complicats de solucionar com les deformacions còncaves (forma de teula invertida) que es poden produir per una sequedat extrema en la superfície.
Com podem evitar aquests efectes indesitjables?
La resposta és senzilla almenys des del punt de vista teòric. El que hem de fer és procurar mantenir la humitat ambiental dins d’uns límits que els fabricants fixen, en graus d’humitat relativa, i que normalment se situen entre el 40% i el 65%.
Però com aconseguim a casa aquest nivell d’humitat? Òbviament la millor solució és l’ús d’humidificadors de manera que mantinguem el nivell òptim d’humitat tant per a la fusta com per a la nostra pròpia salut. Però no tothom té aquest tipus d’aparells a casa, per la qual cosa resulta més pràctic (especialment en cases que es queden llargues temporades buides durant l’estiu) deixar uns recipients d’aigua en les estades de les nostres cases amb la finalitat que l’evaporació augmenti el grau d’humitat del nostre habitatge.
Hem de comentar que aquestes pràctiques no sols són beneficioses per a la fusta sinó per al nostre propi benestar i salut. Per això diem que els sòls de fusta són beneficiosos per a nosaltres, ens ajuden a mantenir els nivells d’humitat ambiental òptims per a la salut. La fusta actua sempre de regulador de la humitat.
Sorry, the comment form is closed at this time.