Tipus de fusta per a mobles

Tipus de fusta per a mobles

fustas

 

Fem un breu repàs als principals tipus de fusta emprats per a la realització de mobles.

A l’hora de comprar un moble, solen assaltar-nos bastants dubtes sobre les característiques de cada tipus de fusta i la seva conveniència o no per a decorar la nostra casa, així com de la seva capacitat per a adaptar-se a l’interior i/o exterior de l’habitatge, algunes dels principals dubtes fan referència a la seva tonalitat, resistència, etc. Conscients d’això, farem un breu repàs a alguns dels principals tipus de fusta que s’empren actualment per a realitzar les peces de mobiliari.

Tipus de fusta per a la fabricació de mobles.

El tipus de fusta amb el qual un moble ha estat fabricat marca en bona part les seves capacitats, qualitat i en conseqüència també el seu preu. Existeixen un bon nombre de possibilitats diferents quan ens referim als diferents tipus de fustes per a la fabricació de mobles, des de les més barates fins a les fustes més nobles amb les quals es fabrica el mobiliari de més qualitat o de luxe.Fusta d’acàcia:
La fusta d’acàcia destaca per la seva duresa i elasticitat. Es tracta d’un material molt durador, capaç de resistir molt bé els canvis d’humitat. El seu lloc predilecte és l’interior de la casa, encara que respon perfectament a la terrassa o el jardí de la casa, sent necessari en aquest últim cas aplicar tant de manera prèvia com posteriorment de manera periòdica un producte antihumitat que eviti la apareción de fongs, humitats, etc. i, en defintiva, que ajudi la fusta a fer front a les inclemències meteorològiques.No en va, fins i tot per al seu ús en en interiors, és recomanable tractar debidodamente aquests mobles de fusta amb productes específics per a la cura d’aquest material, ja que això ens permetrà allargar notablement la seva vida útil i gaudir d’ells durant molt més temps. La fusta d’acàcia s’empra especialment en països del nord d’Europa i, en conseqüència, per a crear ambientacions d’estil nòrdic o escandinau, si bé cada vegada en major mesura s’empra la fusta d’acàcia juntament amb el ferro o metall per a la fabricació de mobles d’estil industrial.

Fusta de mànec:

La fusta de mànec és, per la seva duresa, densitat i lleugeresa, una de les millors opcions per al mobiliari i accessoris de decoració en general. Les peces elaborades en aquesta fusta presenten una àmplia varietat de colors que va des del ros fins al castanyer fosc, passant per les tonalitats rosàcies. A més és fàcil de tallar i de donar-li forma, prestant-se així a decorar-la amb tota mena de gravats. Per si no fos prou, és molt resistent a l’aigua, per la qual cosa també s’empra per a fabricar utensilis de cuina, que podran netejar-se repetides vegades sense deteriorar el seu material. Igual que la fusta d’acàcia, està dissenyada per a la decoració interior, però pot emprar-se igualment per a la terrassa o el jardí.

Fusta de paulownia:

La fusta de paulownia és una material lleuger, de gra fi i suau. Es tracta d’una fusta de color clar en el seu estat natural, lleugera i molt fàcil de treballar. A més, és impermeable i no es podreix, la qual cosa sumat a la seva facilitat per a assecar-se la converteix en un material ideal per a la realització de tota mena de mobiliari. En l’actualitat s’empra especialment per a la fabricació de mobles vintage.

Fusta de mindi:

La fusta de mindi és extensament conreada en el sud-est asiàtic i Amèrica del Sud i encara que originalment és de tonalitat clara, els mobles realitzats en aquest material presenten una interessant varietat cromàtica i amb això una gran versatilitat decorativa. La fusta de mindi és bastant semblant a la d’acàcia, si bé, la seva major oferta, unida a la seva duresa, elegància i resistència, la converteix en un dels materials més emprats per a la realització de mobles d’interior.

Fusta de teca:

La fusta de teca és el material per a exterior per antonomàsia. Es tracta d’una fusta adaptable a tota mena d’ambients i climes, amb una gran resistència a la intempèrie, així com als fongs i tèrmits gràcies al seu oli natural, que la protegeix també dels insectes i la fa totalment impermeable. No obsante i a pesar que per les seves característiques naturals és una fusta molt resistent enzonas exteriors, és necessari igualment tractar-la periòdicament amb productes antihumitat per a conservar-la en òptimes condicions. Totes aquestes característiques, sumades a la seva enorme bellesa, fan de la fusta de teca una de les espècies més valuoses del món. Encara que es tracta d’un material perfecte per a exteriors, cada vegada s’empra més en les estades interiors de la casa.

Fusta de pi:

El pi és una altra de les fustes més emprades per a la fabricació de mobles d’interior per la seva versatilitat i facilitat per a ser treballada. Sense ser un dels seus punts forts, és un material relativament resistent, flexible i impregnable, característica aquesta última que sempre serà ben rebuda pels aficionats a restaurar, pintar i redecorar els seus mobles. S’empra amb bastant freqüència per a la realització de mobiliari d’estil rústic, sobretot quan s’usa en color natural o cru.

Fusta de roure:

Existent en molt diverses regions del planeta, el roure ofereix una de les millors combinacions possibles de qualitat, resistència i bellesa. Es tracta probablement de la fusta de referència a nivell estètic i, per tant, d’una de les prefereridas tant per als decoradors com per als aficionats a l’interiorisme en general. És un material fàcil de treballar que a més té una notable densisas i una gran resistència a la humitat (de fet, s’ha usat durant segles per a la fabricació de vaixells) i una interessant varietat de tonalitats i matisos que permeten integrar-la amb facilitat en diversos ambients decoratius, si bé predomina especialment en les decoracions colonials. No és una fusta barata però, tenint en compte la seva alta qualitat, tampoc resulta excessivament cara, per la qual cosa és una de les opcions més recomanables per a la realització de tota mena de mobiliari.

Fusta de castanyer:

La fusta de castanyer és similar a la de roure, destacant per la seva resistència i durabilitat, amb una estètica agradable. És un tipus de fusta dur i pesat que li permet aguantar el pas del temps fins i tot sent situada en exteriors. És capaç d’aguantar tot tipus d’aplicacions, fins i tot estructurals, encara que un dels seus usos més habituals està relacionat amb la fabricació de mobles de cuina, sobretot portes, calaixos, també en ebenisteria, etc. El castanyer amb el temps va adquirint un to cada vegada més fosc, això ho fa especialment interessant per a la seva utilització tant en mobles de disseny com en mobiliari més clàssic o tradicional.

Fusta de caoba:

La fusta de caoba és una fusta molt benvolguda, especialment noble i que destaca per la seva extraordinària elegància i gran qualitat, amb aquesta fusta es fabriquen mobles de “alt standing”. Si aquestes buscant la distinció, sens dubte la caoba és un material a considerar. Aquesta fusta s’ha vingut emprant històricament per a l’elaboració de mobles d’ebenisteria d’alta qualitat, sobretot fabricats a mà. És un tipus de fusta d’origen tropical, encara que molt estesa en la resta del món. El seu color és molt característic, entre marró i vermellós, amb el pas dels anys la seva tonalitat, en principi clara es va enfosquint. Destacar entre els seus principals característiques la seva durabilitat, resistència a la podridura i duresa, aquesta característica la fa també idònia per a la fabricació d’instruments musicals.

Fusta d’om:

Aquesta fusta és una de les preferides pels ebenistes a causa de les seves tonalitats predominantment fosques. Té una textura gruixuda i un gra irregular i compta amb una densisad mitjana de 650 kg/m³. La seva producció és relativament baixa, la qual cosa fa que sigui molt apreciada pels decoradors i permet que cadascuna de les peces que es fabriquen amb ella sigui gairebé única. És una fusta semipesada amb una bona resistència als cops, una atractiva aparença i una formidable resposta en ambients humits, però amb la qual cal prestar sempre una especial cura davant la possible aparició de fongs i insectes que, pels seus pecualiares característiques, podrien fer-li bastant mal.

 
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.